Miałam w domu kaszkę kuskus i zastanawiałam się co z niej zrobić. A, że była pora obiadowa wpadłam na pomysł wykorzystania jej do kotlecików. Wyszło lekko, pysznie i zdrowo. Polecam!
- Składniki:
- 100 g kaszy kuskus ugotowanej
- ser tarty ilość wg uznania
- 1 cukinia
- 2 łyżki koperku zielonego drobno pokrojonego
- sól i pieprz
- dowolna przyprawa ( ja dałam ostrą paprykę)
- ok. 4 łyżki mąki pszennej
- olej do smażenia
- 1 jajko
Wykonanie:
Cukinię obrać ze skóry ( młodej nie obierać), wydrążyć nasionka . Zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posolić. Odstawić na bok na sicie by odciekł nadmiar soku.
Cebulę obrać, drobno pokroić , przesmażyć na tłuszczu i połączyć z ostudzoną ugotowaną kaszą kuskus. Dodać dobrze odsączoną cukinię, jajo, ser tarty i przyprawy. Potem dodać mąkę tyle by ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Kłaść na gorący tłuszcz łyżką, spłaszczając kotlety i smażyć obustronnie. Podawać z jogurtem, ketchupem, dowolnym sosem lub dla mięsożerców z gulaszem. Smacznego!