Kotlety z cukinii, kuskusu i sera

Miałam w domu kaszkę kuskus i zastanawiałam się co z niej zrobić. A, że była pora obiadowa wpadłam na pomysł wykorzystania jej do kotlecików. Wyszło lekko, pysznie i zdrowo. Polecam!

  • Składniki:
  • 100 g kaszy kuskus ugotowanej
  • ser tarty ilość wg uznania
  • 1 cukinia
  • 2 łyżki koperku zielonego drobno pokrojonego
  • sól i pieprz
  • dowolna przyprawa ( ja dałam ostrą paprykę)
  •  ok. 4 łyżki mąki  pszennej
  • olej do smażenia
  • 1 jajko

Wykonanie:
Cukinię obrać ze skóry ( młodej nie obierać), wydrążyć nasionka . Zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posolić. Odstawić na bok na sicie by odciekł nadmiar soku.
Cebulę obrać, drobno pokroić , przesmażyć na tłuszczu i połączyć z ostudzoną ugotowaną kaszą kuskus. Dodać dobrze odsączoną cukinię, jajo, ser tarty i przyprawy. Potem dodać mąkę tyle by ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Kłaść na gorący tłuszcz łyżką, spłaszczając kotlety i smażyć obustronnie. Podawać z jogurtem, ketchupem, dowolnym sosem lub dla mięsożerców z  gulaszem. Smacznego!

 

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx