Kotlety z indyka z cukinią

Kotlety z indyka z cukinią

Kotlety z indyka z cukinią

 

Lekkostrawne danie obiadowe. Jeżeli nie masz cukinii to możesz ją zastąpić plastrami ananasa czy jabłka. Wyjdzie za każdym razem inny – ciekawy smak.

 

  • Składniki:
  • 1 filet z piersi indyka (waga w zależności od ilości osób -1 duży płat na 1 osobę)
  • sól
  • czarny mielony pieprz
  • 1 szklanka bulionu lub z kostki rosołowej
  • 1 mała śmietana 18 %
  • koperek zielony świeży lub mrożony
  • 1 średnia cukinia ze skórką
  • olej rzepakowy do smażenia

 

Wykonanie:
Filet z indyka umyć, osuszyć na ręczniku papierowym i pokroić na kotlety. Lekko je rozbić, posolić i dodać pieprz.
Cukinię umyć i pokroić wraz ze skórą na plastry ok. 1 cm grubości. Posolić i dodać pieprz.
Na patelni rozgrzać troszeczkę oleju i na nim z obu stron usmażyć plastry cukinii (tak samo postępujemy z zamiennymi owocami np. z ananasem, gdzie musimy  wyciąć mu zdrewniały środek, a z jabłka wydrążyć gniazdo nasienne). Zeszklone owoce obustronnie, następnie odkładamy na bok. Na patelnię dolewamy olej i na nim przesmażamy kotlety indycze z dwóch stron. Dolewamy do nich bulion i śmietanę. Dokładnie wszystko mieszamy. Dokładamy zeszklony owoc (w moim przypadku warzywo-cukinię). Wszystko chwilę dusimy razem z mięsem. Przed podaniem posypujemy drobno pokrojonym koperkiem. Podajemy z ziemniakami lub kaszą albo ryżem.
Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx