Krem do rurek

Do popołudniowej kawki naszła Ciebie ochota na rurki napełnione maślano-budyniowym kremem ?Nic trudnego, rurki gotowe można kupić w większych sklepach a krem robi się pół godziny. Zachęcam!

  • Składniki:
  • 1 opakowanie rurek
  • 2 żółtka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szkl. mleka
  • 1 kostka masła
  • kilka kropel spirytusu lub likieru o dowolnym smaku
  • rękaw cukierniczy do napełnienia rurek

Wykonanie:

Żółtka rozbełtać widelcem i zalać mlekiem,dodać cukry i mąkę i dobrze rozmieszać by nie było grudek. Gotować na małym ogniu ciągle mieszając do uzyskania konsystencji gęstego budyniu. Wyłączyć, przykryć folią, by nie zrobił się kożuch i wystudzić. W tym czasie ubić masło z kilkoma kroplami spirytusu lub likieru. Dodawać do niego po łyżeczce budyniu. gotowy krem nałożyć do rękawa cukierniczego i napełnić nim rurki. Gotowe przełożyć na pół godz. do lodówki. Z podanej ilości kremu napełniłam 16 szt rurek. Smacznego!

rurki z kremem
Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx