Do popołudniowej kawki naszła Ciebie ochota na rurki napełnione maślano-budyniowym kremem ?Nic trudnego, rurki gotowe można kupić w większych sklepach a krem robi się pół godziny. Zachęcam!
- Składniki:
- 1 opakowanie rurek
- 2 żółtka
- 3/4 szkl. cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szkl. mleka
- 1 kostka masła
- kilka kropel spirytusu lub likieru o dowolnym smaku
- rękaw cukierniczy do napełnienia rurek
Wykonanie:
Żółtka rozbełtać widelcem i zalać mlekiem,dodać cukry i mąkę i dobrze rozmieszać by nie było grudek. Gotować na małym ogniu ciągle mieszając do uzyskania konsystencji gęstego budyniu. Wyłączyć, przykryć folią, by nie zrobił się kożuch i wystudzić. W tym czasie ubić masło z kilkoma kroplami spirytusu lub likieru. Dodawać do niego po łyżeczce budyniu. gotowy krem nałożyć do rękawa cukierniczego i napełnić nim rurki. Gotowe przełożyć na pół godz. do lodówki. Z podanej ilości kremu napełniłam 16 szt rurek. Smacznego!