Kurczak po chińsku
Kurczak po chińsku – przepis. Prosty i szybki przepis na kurczaka w wersji orientalnej, którego można przyrządzić w ok. 30 minut.
- Składniki (dla 2 osób):
- 250 g filetu z kurczaka
- 100 g ryżu długoziarnistego
- 2 marchewki
- 1 duża papryka czerwona
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- 2 łyżeczki curry
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki chilli
- sól, pieprz, odrobina startego imbiru
- 100 ml wody
Wykonanie
- Kurczaka pokroić w cienkie paski i przełożyć do pojemnika. Dodać oliwę, posiekany czosnek, przyprawić imbirem, curry, słodką papryką, solą, pieprzem i 1 łyżką sosu sojowego. Odstawić na chwilę do lodówki.
- Pokroić cebulę w drobną kostkę, a marchew i paprykę w cienkie, krótkie paski.
- W międzyczasie gotować ryż.
- Kurczaka podsmażyć krótko na patelni, a następnie dodać wszystkie pokrojone warzywa. Skropić sokiem z cytryny, polać 2 łyżkami sosu sojowego i wymieszać wszystko razem. Dolać 100 ml wody, przykryć i dusić aż do odparowania wody, raz po raz mieszając.
- Kurczaka podajemy z ugotowanym ryżem.