Wieczorem musicie zamarynować kurczaka a w dzień go upiec , podawać z ryżem, kaszą, ziemniakami i surówką lub jarzynką- jak kto woli. Smacznego!
- Składniki:
- ok. 1 kg podudzi lub udek z kurczaka
- 1/3 kostki masła
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki ketchupu
- przyprawy:
- po 2 łyżeczki: czosnku granulowanego i papryki suszonej słodkiej
- 1 łyżka miodu
- szczypta chili
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
1 .Części kurczaka umyć, osuszyć i natrzeć solą, czosnkiem, papryką, chili i olejem. Przełożyć do lodówki.
2. Na drugi dzień przełożyć na blachę i zapiec w 180-190 stopniach C na ok. 80 min.
3. W rondelku rozpuścić masło, ściągnąć rondelek z ognia i dodać miód, ketchup i 1 łyżeczkę papryki w proszku oraz sól i pieprz do smaku. nie gotować aby się sos nie rozwarstwił!. Sosem polać zapieczone części kurczaka. Smacznego!