Grzyby kurki są bogate w witaminę D i pięknie pachną oraz smakują. W śmietanie są rarytasem, który można łączyć do makaronu, kasz, ryżu czy ziemniaków. Smakują również z pieczywem. Polecam!
Na blogu jest też przepis na ,,kurki w śmietanie nr 1″ z oregano , sokiem z cytryny też smaczne- polecam!
- Składniki:
- kilka garści kurek
- masło i olej do smażenia
- sól i pieprz
- 1 śmietana
- zielony koperek
Wykonanie:
Świeże kurki oczyścić z piasku i igieł. Ja wkładam je do miseczki i zasypuję płaską łyżką soli. Zalewam gorącą ale nie wrzącą wodą. Delikatnie w niej mieszam grzyby. Odczekuję chwilę aż one wypłyną a piasek i zabrudzenia opadną na dno. Wyławiam je łyżką cedzakową. Jeżeli są jeszcze pojedyncze egzemplarze kurek niedoczyszczone to czynność tę powtarzam. Odsączam czyste kurki na sicie. Większe dzielę na mniejsze kawałki. Na patelni rozpuszczam masło z odrobiną oleju i na nim wraz z cebulą przesmażam grzyby często mieszając ( ok 10 min). Zalewam śmietaną i dalej duszę do uzyskania żądanej gęstości. Na końcu do smaku solę i daję świeżo mielony pieprz. Wszystko posypuję zielonym koperkiem. Smacznego!