Kurki w śmietanie

Susza u nas jest straszna. Dobrze, że w innych rejonach Polski jest inaczej i stamtąd mamy grzyby w sklepach. Postanowiłam zrobić kurki w śmietanie, żeby chociaż na trochę poczuć smak moich ulubionych grzybów. Polecam!

  • Składniki:
  • 200 g kurek
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 mała śmietanka 30%
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta oregano

Wykonanie:

Kurki oczyścić, przelać  wodą, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozpuścić masło i na nim zeszklić pokrojoną cebulkę z czosnkiem. Gdy się zarumieni dodać kurki i przesmażyć ok. 10 min. Dodać sól, pieprz. zakwasić sokiem z cytryny, wlać śmietanę i ciągle mieszając jeszcze chwilę podsmażyć. Na końcu posypać oregano drobno pokrojonym. Takie kurki w śmietanie smakują z kanapkami, lub można nimi polać ziemniaki, kaszę lub ryż. Smacznego!

kurki w śmietanie

 

 

 

 

 

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx