Kwaśnica

Kwaśnica to ulubiona zupa mojego męża. Myślę, że nie tylko. Rozgrzewa, dodaje energii i jest zdrowa. Polecam!

  • Składniki:
  • 1/2 kg kapusty kiszonej
  • 1/2 kg żeberek wędzonych
  • 150 g surowego boczku wędzonego
  • 1 włoszczyzna
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • kilka ziarenek pieprzu
  • 3 lub 4 grzybki suszone
  • szczypta kminku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka smalcu
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Włoszczyznę obrać i drobno pokroić, cebulę przypiec na gazie, żeberka  pokroić na pasemka, zalać wodą. Dodać 1 łyżkę soli, włożyć przypaloną cebulę, włoszczyznę, grzybki suszone  i gotować do miękkości mięsa. Wyjąć mięso, oddzielić je od kości, włożyć spowrotem do zupy  razem z kapustą kiszoną. Gotować , a tymczasem na patelni rozpuścić smalec, dodać boczek wędzony drobno pokrojony, 1 cebulę drobno pokrojoną i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko przetopić, zeszklić i włożyć do gotującej zupy. a na tej samej  patelni rozpuścić troszeczkę smalcu i dodać mąkę, przesmażyć i do zasmażki wlać 1 chochlę zupy.  Wymieszać i wlać gotową zasmażkę do garnka. Chwilę pogotować, dodać kminek i majeranek oraz do smaku sól i pieprz. Wymieszać, wyłączyć i gorącą kwaśnicę wlewać porcjami na talerze. Smacznego !

kwaśnica

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx