Łatwe powidła śliwkowe

powidła śliwkowe

Łatwe powidła śliwkowe

 

Przepis ze starego zeszytu babci. Łatwe i szybkie powidła śliwkowe, które są bez grama cukru. Smaruję nimi blaty tortów, andruty, kładę w środek pączków czy zwyczajnie wyjadam łyżeczką ze słoika. Mam też inny przepis na bogate powidła śliwkowe, które są z mnóstwem przypraw, dom pachnie 3 dni goździkami, wanilią ,cynamonem i wędzoną śliwką. Ten przepis niebawem w blogu dla tych, którzy mają czas, lubią eksperymentować ze smakami i zapachami. Polecam!

 

 

Wykonanie:
Śliwki umyć, wypestkować i w misce pozostawić przykryte ściereczką na noc by puściły sok. Dla łasuchów – można lekko posypać cukrem waniliowym.
Na drugi dzień przelać do garnka i pomału prużyć na małym ogniu. Nie mieszać! Od czasu do czasu w masie śliwkowej robić dziury drewnianą łyżką. Dopiero powidła mieszać, gdy odparuje z nich sok. Po ok. pół godzinie wkładać je do wyprażonych słoików. Dobrze zakręcić i odwrócić do góry dnem. Po ostudzeniu przełożyć w chłodne miejsce.
Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx