Krem jest uniwersalny z uwagi na jego zastosowanie. Mi akurat był potrzebny jako baza do kremu w roladzie bezowej. Jest tak smaczny, że trzeba pilnować aby domownicy nam go nie sprzątnęli zanim zrobimy z nim co zaplanowaliśmy 🙂 Smacznego!
- Składniki:
- 70 g drobnego cukru cukierniczego
- 1 żółtko i 1 całe jajo
- 40 g masła
- sok z 1 dużej cytryny
Wykonanie:
Jajko i żółtko rozmieszać z cukrem najlepiej trzepaczką. Przygotować naczynie do kąpieli wodnej. Ułożyć na nim drugie i wlać roztrzepane jajo z żółtkiem i cukrem. Na małym ogniu ciągle mieszając wlać sok z cytryny a po chwili dodać masło. Gotować i mieszać tak długo aż krem nam zgęstnieje ( ok 10 min) . Przełożyć do słoiczka i można przechowywać w lodówce. Stosować do ciast, lodów i deserów. Smacznego!