Lemon crud- krem cytrynowy

Krem jest uniwersalny z uwagi na jego zastosowanie. Mi akurat był potrzebny jako baza do kremu  w roladzie bezowej. Jest tak smaczny, że trzeba pilnować aby domownicy nam go nie sprzątnęli zanim zrobimy z nim co zaplanowaliśmy  🙂 Smacznego!

  • Składniki:
  • 70 g drobnego cukru cukierniczego
  • 1 żółtko i 1 całe jajo
  • 40 g masła
  • sok z 1 dużej cytryny

Wykonanie:
Jajko i żółtko rozmieszać z cukrem najlepiej trzepaczką. Przygotować naczynie do kąpieli wodnej. Ułożyć na nim drugie i wlać roztrzepane jajo z żółtkiem i cukrem. Na małym ogniu ciągle mieszając wlać sok z cytryny a po chwili dodać masło. Gotować i mieszać tak długo aż krem nam zgęstnieje ( ok 10 min) . Przełożyć do słoiczka i można przechowywać w lodówce. Stosować do ciast, lodów i deserów. Smacznego!

lemon crud- krem cytrynowy

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx