Łosoś po azjatycku
Łosoś po azjatycku jest potrawą dla wegetarian, dla smakoszy ryb i dla wszystkich, którzy lubią eksperymentować w kuchni ze smakami i zapachami. Dla tych, którzy nie lubią „nudy” w kuchni. Polecam dobry i sprawdzony przepis!
- Składniki:
- 50 dag fileta z łososia
- 1 por
- pół puszki ananasa w plastrach
- 1 puszka pomidorów bez skóry
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżkę sosu sojowego
- chilli do smaku
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
W rondelku zagotować wodę z solą. Por pokroić na krążki i zblendować ok. 1 min we wrzącej wodzie. Odcedzić na sicie. Ananas pokroić w kostkę. Pomidory odcedzić z zalewy, po czym rozgnieść je widelcem. Rybę umyć, wysuszyć na ręczniku papierowym i pokroić nożem na kostkę. Dodać do niej sól i pieprz wg uznania. Na patelni rozgrzać oliwę i krótko podsmażyć na niej rybę. Dodać do niej ananas, sos sojowy, odcedzony por i pomidory. Wszystko dusić ok. 5 minut. Można dla smaku dodać zalewę z pomidorów i na końcu chilli. Wszystko zagotować. Tak przygotowanego łososia podajemy z ryżem lub ziemniakami na obiad lub z pieczywem jako danie kolacyjne.
Smacznego 🙂