Makaron z cukinią i kurkami w sosie serowym

Danie to może stanowić obiad jednogarnkowy lub kolację dla całej rodzinki. Mozna też zapakować w pojemnik do pracy. Polecam!

  • Składniki:
  • 1 op. grubszego makaronu ( ja miałam kupiony z marketu włoski o nazwie: Tagliatelle
  • 1 cukinia duża
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • olej  rzepakowy do smażenia
  • 1 serek topiony kremowy
  • 1 śmietana 30% mały kubek
  • ser tarty żółty do posypania
  • zielony koperek
  • sól , pieprz, zioła prowansalskie, kurkuma
  • garść zamrożonych kurek ( mogą też być świeże inne grzyby leśne lub pieczarki)

Wykonanie:
Kurki odmrozić. Cukinię obrać ze skóry i sam miąższ przetrzeć przez sito o dużych oczkach. Posolić i gdy puści sok odcisnąć na sicie. Makaron ugotować wg opisu na opakowaniu ( odlaną wodę zachować!).Na patelnię wlać olej, zeszklić na niej drobno pokrojoną cebulę potem dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i kurki. Wszystko smażyć często mieszając. Po upływie ok 5 minut dodać odciśniętą cukinię. Przesmażyć, potem dolać troszeczkę wody z gotowanego makaronu. Wszystko chwilę dusić, dodac trójkącik serka topionego, wymieszać. Do śmietany wlać jeszcze troszeczkę wody z gotowanego makaronu ze szczyptą ziół prowansalskich i kurkumy.Wymieszać i wlać na patelnię. Dodać ugotowany makaron i ewentualnie jeszcze dolać wody z makaronu, gdy sos jest za gęsty. Całość oprószyć do smaku solą, pieprzem i na końcu wsypać troszeczkę żółtego sera tartego. Całość przyprószyć drobno pokrojonym zielonym koperkiem.

Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx