Danie to może stanowić obiad jednogarnkowy lub kolację dla całej rodzinki. Mozna też zapakować w pojemnik do pracy. Polecam!
- Składniki:
- 1 op. grubszego makaronu ( ja miałam kupiony z marketu włoski o nazwie: Tagliatelle
- 1 cukinia duża
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- olej rzepakowy do smażenia
- 1 serek topiony kremowy
- 1 śmietana 30% mały kubek
- ser tarty żółty do posypania
- zielony koperek
- sól , pieprz, zioła prowansalskie, kurkuma
- garść zamrożonych kurek ( mogą też być świeże inne grzyby leśne lub pieczarki)
Wykonanie:
Kurki odmrozić. Cukinię obrać ze skóry i sam miąższ przetrzeć przez sito o dużych oczkach. Posolić i gdy puści sok odcisnąć na sicie. Makaron ugotować wg opisu na opakowaniu ( odlaną wodę zachować!).Na patelnię wlać olej, zeszklić na niej drobno pokrojoną cebulę potem dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i kurki. Wszystko smażyć często mieszając. Po upływie ok 5 minut dodać odciśniętą cukinię. Przesmażyć, potem dolać troszeczkę wody z gotowanego makaronu. Wszystko chwilę dusić, dodac trójkącik serka topionego, wymieszać. Do śmietany wlać jeszcze troszeczkę wody z gotowanego makaronu ze szczyptą ziół prowansalskich i kurkumy.Wymieszać i wlać na patelnię. Dodać ugotowany makaron i ewentualnie jeszcze dolać wody z makaronu, gdy sos jest za gęsty. Całość oprószyć do smaku solą, pieprzem i na końcu wsypać troszeczkę żółtego sera tartego. Całość przyprószyć drobno pokrojonym zielonym koperkiem.
Smacznego!