Placki ziemniaczano-mączne

Placki wg pomysłu Kulinarnej Wioli. z tym, że Wiola robiła naleśniki a ja zrobiłam placki. Zarówno jedne jak i drugie można jeść samodzielnie lub posypane cukrem, posmarowane dżemem lub z nałożonym farszem np. grzybowym, mięsnym czy warzywnym. Polecam!

  • Składniki:
  • 2 duże ziemniaki ok 35 dag
  • 2 jaja
  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 4-5 łyżek oleju
  • 1/2 łyżeczki soli

Wykonanie:

Ziemniaki obieramy i kroimy na drobną kostkę. Umieszczamy w blenderze. Dodajemy 2 surowe jaja, dosypujemy mąkę pszenną i sól oraz dolewamy olej. Zblendowane ciasto nakładamy na lekko natłuszczoną patelnię ok. 2 łyżki na 1 placek. Spłaszczamy  i smażymy na złoto obustronnie. Podajemy na talerze z dowolnymi dodatkami. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx