Makowiec bez mąki

Dzisiaj proponuję upiec makowiec, który niektórzy nazywają japońskim. Uda się wszystkim, bowiem jest nietrudnym do wypieku ciastem. Dużo bakalii, brak mąki, cukru czyni ten wypiek nie tylko rarytasem świątecznym ale i też dietetycznym dla bezglutenowców i nie tylko. Polecam!

  • Składniki:
  • 1 puszka gotowej masy makowej
  • 300 g różnych bakalii
  • 5 jabłek
  • 6 jajek
  • 10 łyżek kaszy mannej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • polewa:
  • 100 g czekolady mlecznej lub deserowej
  • 80 ml śmietany 18%
  • garść orzechów włoskich

Wykonanie:
Wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. Białka oddzielamy od żółtek. Do misy robota wkładamy masę makową, do tego żółtka. Rozcieramy trzepaczkami do ciasta drożdżowego(hakami). Dodajemy kaszę manną i proszek do pieczenia.
Bakalie przelewamy przez sito wrzątkiem i odsączone wkładamy do całości miksując. Jabłka obieramy ze skórki, przecieramy przez sitko o dużych oczkach , przekładamy na sitko żeby odciekł z nich sok i przekładamy je  do ciasta.
Na koniec na sztywno ubijamy białka ze szczyptą soli  i delikatnie je wkręcamy do ciasta  ( ja już wyłączam robot i robię to łyżką drewnianą). Blachę wykładam papierem do pieczenia i wypełniam wyrównując powierzchnię ciastem. Wkładam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C na całą godzinę. Po czym studzę na kratce. A w tym czasie rozpuszczam tabliczkę czekolady w kąpieli wodnej, dodaję śmietanę , mieszam i rozprowadzam po całej powierzchni upieczonego ciasta. Całość oprószam drobno pokrojonymi orzechami włoskimi. Smacznego!

makowiec bez mąki
Subscribe
Powiadom o

2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

A co z jabłkami?

2
0
Skomentuj przepisx