Dzisiaj proponuję upiec makowiec, który niektórzy nazywają japońskim. Uda się wszystkim, bowiem jest nietrudnym do wypieku ciastem. Dużo bakalii, brak mąki, cukru czyni ten wypiek nie tylko rarytasem świątecznym ale i też dietetycznym dla bezglutenowców i nie tylko. Polecam!
- Składniki:
- 1 puszka gotowej masy makowej
- 300 g różnych bakalii
- 5 jabłek
- 6 jajek
- 10 łyżek kaszy mannej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- polewa:
- 100 g czekolady mlecznej lub deserowej
- 80 ml śmietany 18%
- garść orzechów włoskich
Wykonanie:
Wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. Białka oddzielamy od żółtek. Do misy robota wkładamy masę makową, do tego żółtka. Rozcieramy trzepaczkami do ciasta drożdżowego(hakami). Dodajemy kaszę manną i proszek do pieczenia.
Bakalie przelewamy przez sito wrzątkiem i odsączone wkładamy do całości miksując. Jabłka obieramy ze skórki, przecieramy przez sitko o dużych oczkach , przekładamy na sitko żeby odciekł z nich sok i przekładamy je do ciasta.
Na koniec na sztywno ubijamy białka ze szczyptą soli i delikatnie je wkręcamy do ciasta ( ja już wyłączam robot i robię to łyżką drewnianą). Blachę wykładam papierem do pieczenia i wypełniam wyrównując powierzchnię ciastem. Wkładam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C na całą godzinę. Po czym studzę na kratce. A w tym czasie rozpuszczam tabliczkę czekolady w kąpieli wodnej, dodaję śmietanę , mieszam i rozprowadzam po całej powierzchni upieczonego ciasta. Całość oprószam drobno pokrojonymi orzechami włoskimi. Smacznego!
A co z jabłkami?
Dziękuję za pytanie. Jabłka mi umknęły w trakcie pisania przepisu ( sama nie wiem jakim cudem). Już poprawiłam. Pozdrawiam i przepraszam 🙂