Marchew duszona na maśle
Słodka marchewka przygotowana w ten sposób urozmaici każdy posiłek obiadowy. Zachęcam do jej zrobienia!
- Składniki:
- dowolna ilość obranej marchwi
- cukier, sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki masła
- zielony koperek lub natka pietruszki drobno pokrojone
- 1 łyżka mąki pszennej
- śmietana lub mleko
Wykonanie:
Obraną marchew pokroić w dowolnej wielkości kostkę. Roztopić w garnku masło i na to wsypać marchew. Zalać wrzącą wodą tak by marchew była lekko zakryta. Zagotować do miękkości. Dodać do niej cukier, sól i pieprz do smaku.
Osobno w kubku rozetrzeć mąkę z mlekiem lub śmietaną. Dolać do tego trochę gorącego płynu z garnka i tak zahartowaną zawartość kubka pomału wlać do marchwi ciągle mieszając zawartość. Gotować na wolnym ogniu do uzyskania żądanej gęstości. Smacznego!