Marchewka z groszkiem

Chętnie po nią wszyscy sięgną, do miąska, ryby czy jako przystawka. Polecam!

  • Składniki:
  • 1 kg marchwi
  • 1 op. groszku zielonego mrożonego lub 30 dag świeżego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • sól, cukier,
  • sok z cytryny do smaku
  • szczypta słodkiej papryki
  • śmietanka słodka

Wykonanie:

Marchew obrać, umyć i pokroić w kostkę. Zalać ją tak by była przykryta wodą i gotować a’l dente. Dodać do niej mrożony lub surowy groszek i gotować do miękkości.
Na patelni roztopić masło, oprószyć je mąką i zasmażyć. Polać odrobiną wody z gotujących się warzyw, wymieszać i całość wlać do warzyw. Gotować do zagęszczenia sosu. Do smaku doprawić solą, cukrem, szczypta słodkiej papryki w proszku  i sokiem z cytryny dla podkręcenia smaku. można też dolać troszeczkę śmietany wg uznania.  Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx