Młoda kapusta duszona w 5 minut,, na krótko”

Smaczna, krucha kapusta będzie już gotowa zanim zdążą Wam się ugotować wcześniej wstawione ziemniaki do obiadu.  Robi się ją błyskawicznie, a słodko-kwaśna młoda kapustka urozmaici niejeden obiad.  Spróbujcie a na pewno będziecie chcieli ją zrobić jeszcze raz!  Przepis mojej mamy o nazwie kapusty-  ,, na krótko”.

  • Składniki:
  • 1/2 główki młodej kapusty
  • 2 łyżki masła
  • sok z 1 cytryny
  • 4 łyżeczki cukru
  • sól, pieprz do smaku
  • zielony koperek

Wykonanie:

Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści, umyć i drobno poszatkować. Na dno garnka włożyć masło, roztopić je na małym ogniu i wrzucić do niego poszatkowaną kapustę. Podgotować 3 min ciągle mieszając. Wlać sok z cytryny i dalej mieszając gotować jeszcze 2 min. Wyłączyć, posolić , posłodzić i dodać świeżo mielony pieprz do smaku. Jeszcze raz wymieszać i gotowe. Miękka, chrupiąca słodko-kwaśna kapustka  obok ziemniaków i np. mięsa lub ryby  stworzy Ci obiad  jak u mamy.  Polecam!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx