Przepis dostałam od znajomej ,a że znalazłam jeszcze cukinię na bazarze i miałam w nadmiarze liści od selera to postanowiłam ją zrobić w słoje na zimę. I dopiero w tym czasie okaże się czy jest tak dobra do obiadu jak zachwalała znajoma. Zobaczymy, proszę napiszcie mi czy wg tego przepisu robiliście i czy jest smaczna i można ją polecić innym . Z góry dziękuję!
- Składniki:
- 2,5 kg miąższu cukinii
- zalewa:
- 7 szkl. wody
- 1,5 szkl. octu jabłkowego
- 2 szkl. cukru
- 1,5 łyżki soli
- 2 cebule
- liście selera
- 10 ziarenek gorczycy na każdy słój
- 1 łyżka curry
Wykonanie:
Cukinię obrać, pozbawić nasion, a miąższ pokroić w słupki. Cebulę pokroić w półokręgi. Zagotować składniki zalewy wraz z gorczycą. Na dno każdego słoja włożyć cebulę, na to słupki cukinii i zalać gorącą zalewą. Na wierzch ułożyć liście selera .Pasteryzować od zagotowania ok. 15 min. Z podanej ilości wyszło mi 7 l słojów. Po wystygnięciu przechować w chłodnym pomieszczeniu. Smacznego!