Maślankowe racuchy z jabłkami

Prześniaki inaczej maślankowe racuchy są łatwe do zrobienia, mieszane ciasto widelcem, puchate i pyszne. Polecam!

  • Składniki:
  • 2,5 szkl. mąki pszennej
  • 2 szklanki maślanki naturalnej
  • 1 duże jajo
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka sody
  • kilka jabłek pokrojonych w kosteczkę lub paseczki
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Jabłka obrać, pokroić miąższ w kostkę lub paski, skropić sokiem z cytryny i odłożyć na bok.
Jajo i maślankę wbijamy do miski i mieszamy. Najlepiej jak mają temperaturę pokojową. Dodajemy stopniowo przesianą mąkę ,sól i sodę oraz cukier. Stale mieszamy by nie było grudek. Odstawiamy na pół godziny.
Na patelni rozgrzewamy olej ( ok 3 mm wysokości). Kładziemy 2 łyżki stołowe na 1 placuszek, dodajemy jabłka, przesmażamy je i  przekładamy na druga stronę oraz smażymy do rumianego koloru. Odstawiamy na ręcznik papierowy by tłuszcz nam obciekł. Gorące placuszki posypujemy cukrem pudrem.

Za każdym razem gdy smażymy następną porcję racuszków dodajemy po 1 łyżce oleju.
Smacznego!

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx