Mazurek kajmakowy z musem pomarańczowym i kremem z kaszki manny

Mazurek ten piekę na specjalne okazje np. święta Wielkanocne. Polecam zrobić 2 dni przed świętami i trzymać w lodówce, by jego smaki się przenikły w warstwach a masy dobrze stężały.

  • Składniki na ciasto:
  • 150 g mąki tortowej
  • 100 g mąki krupczatki
  • 60 g masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany gęstej
  • Składniki na krem:
  • 300 ml mleka
  • 3 łyżki kaszki manny
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 80 g miękkiego masła
  • Składniki na mus pomarańczowy:
  • 2 pomarańcze 40 ml wody
  • 60 g cukru
  • Dodatkowo:
  • 2 puszki kajmaku ( ja miałam orzechowy i ajerkoniakowy)
  • płatki migdałów
  • orzechy lub pistacje
  • ozdoby cukrowe

Wykonanie ciasta:
Mąki przesiać  dodać cukier puder i sól. W to pokrojone masło i żółtka oraz śmietanę. Zagnieść ciasto, podzielić na 2 równe części i przełożyć je do lodówki na pół godziny. Wyłożyć na kwadratową blaszkę z papierem do pieczenia, wyrównać powierzchnię wałeczkiem i nakłuć widelcem.   Każdą część osobno upiec w 180 stopniach C 15 minut. Ciasto wystudzić.

Wykonanie musu pomarańczowego:
Pomarańcze wyszorować, obrać, podzielić na mniejsze części. Zasypać cukrem i zalać wodą. Zagotować, wystudzić i mus zblendować a następnie przełożyć go na 1 upieczony blat ciasta .Drugi blat ciasta posmarować ok .1 cm warstwą kajmaku i i tą posmarowaną częścią nałożyć na mus pomarańczowy.
Wykonanie kremu:
Mleko wymieszać z cukrami i kaszką manną. Na małym ogniu gotować ok 5 minut mieszając. Wystudzić. W robocie ukręcić masło i dodawać do niego stopniowo po 1 łyżce zimnej kaszki. Krem przełożyć na drugi blat ciasta. Włożyć do lodówki ciasto do stężenia na ok 4 godziny. Po czym wyjąć, posmarować resztą kajmaku i udekorowany mazurek płatkami migdałowymi, pistacjami, orzechami i posypką cukrową znowu ma tężeć w lodówce. Stężały pokroić na porcje. Smacznego!

Uwaga!
W celu lepszego rozsmarowania kajmaku otwartą puszkę podgrzać leciutko w wodzie.

 

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx