Zapraszam na medaliony- klopsy kalafiorowo-ryżowe polane ketchupem lub sosem czosnkowym. Smakują zarówno na zimno jak i gorąco.
- Składniki:
- 1 kalafior
- 1 torebka ugotowanego ryżu
- 1 jajko surowe
- siekana natka pietruszki lub koperku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 3-4 łyżki bułki tartej ( jeżeli masa słabo się lepi dodaj jeszcze bułkę tartą)
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Wykonanie:
Kalafior umyć, oczyścić i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić na sicie i rozgnieść widelcem. Kalafior musi być dobrze odciśnięty od nadmiaru wody, żeby się nie rozpadł podczas smażenia. W misce połączyć odciśnięty kalafior, ugotowany ryż, rozbełtane jajko, drobno posiekaną natkę pietruszki, słodką paprykę w proszku, sól i pieprz do smaku. Dodać bułkę tartą i wymieszać. Masa musi się dobrze lepić. Uformować medaliony, które panierujemy w bułce tartej. smażymy obustronnie na złoto. Polewamy ketchupem lub sosem czosnkowym. Można jeść jako danie obiadowe lub samodzielnie – na zimno lub ciepło -jak kto woli. Smacznego!