Dla tych którzy lubią ostro i pikantnie, Mięso jest kruchutkie i soczyste.Polecam!
- Składniki:
- 1 pierś z kurczaka
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 1 szkl. ketchupu pikantnego
- kilka kropel Tabasco
- 3 łyżki powideł śliwkowych
- sól, pieprz do smaku
- zioła prowansalskie do smaku
- mąka pszenna do obtoczenia mięsa
- olej do smażenia
Wykonanie:
Pierś z kurczaka umyć, osuszyć na ręczniku papierowym i pokroić na większe ok. 5 cm kawałki, które przyprószamy solą, pieprzem i przyprawami.Odstawiamy na pół godz. do lodówki.
Schłodzone mięso obtaczamy w mące a potem w rozkłóconych jajkach. Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoto. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Wykonujemy sos:
cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy , szklimy na oleju. Dodajemy 3/4 szkl. wody, wlewamy ketchup i dodajemy powidła śliwkowe.Wszystko zagotowujemy i gorącym sosem musimy polać mięso. Pieczemy pod przykryciem w 180 stopniach C ok. 30 minut.
Mięso podaje się z ryżem, pieczywem, ziemniakami-jak kto chce.Smacznego!