Pałki lub udka musztardowe

Smaczne , łatwe w wykonaniu,nadają się na obiad lub kolację na ciepło. Zachwycą smakiem gości- polecam!

  • Składniki:
  • dowolna liczba udek lub pałek z kurczaka
    marynata na 7 szt.:
  • 2 łyżki musztardy francuskiej ( z ziarenkami gorczycy)
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 ząbki czosnku
  • po 1/2 łyżeczki ostrej i słodkiej papryki
  • zioła prowansalskie ( szczypta)
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Udka lub pałki umyć , oczyścić i osuszyć na ręczniku papierowym. Przełożyć do miski.
Obrany czosnek przecisnąć przez praskę i do niego dodać pozostałe składniki marynaty.  Wymieszać i natrzeć marynatą mięso ze wszystkich stron.  Przykryć miskę folią  i odstawić na noc do lodówki. Na drugi dzień wyłożyć papierem do pieczenia dużą blachę z piekarnika i ułożyć mięso jedno obok drugiego. Polać resztą marynaty z miski. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C na 1 godz i 10 min. Mięso musi być przykryte folią aluminiową. Potem folię ściągamy i jeszcze rumienimy mięso -piekąc je dalej ok. 10 minut.
Chrupkie i rumiane udka i pałki można jeść z ziemniakami, kaszą, ryżem lub pieczywem- jak kto woli. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx