W rolce internetowej ,,Smakosze.pl” zaintrygował mnie filmik przedstawiający sposób zapiekania mięsa mielonego z dodatkami. Robi się to danie szybko i jest ciekawe w smaku. Polecam!
- Składniki:
- 1/2 kg mięsa mielonego ( ja miałam wieprzowe)
- 3 jaja
- 1 cebula
- 60 g bułki tartej
- 50 ml mleka
- 100 g sera żółtego w kostce
- kilka pomidorków koktajlowych
- szczypior
- sól i pieprz
Wykonanie:
Do mięsa mielonego dodać drobno pokrojoną obraną cebulę, 1 całe jajo, bułkę tartą, sól i pieprz do smaku. Dobrze wymieszać i tym mięsem wypełnić natłuszczone miseczki do zapiekania ,tak by wypełniały dno i boki.
W osobnej misce wymieszać 2 jaja dodać mleko, drobno pokrojony szczypiorek. Tą mieszaniną zalać miseczki z mięsem mielonym. Do każdej miseczki włożyć kosteczki sera żółtego i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Ostrożnie przełożyć na blachę piekarnika i w 180 stopniach C zapiec ok. 40 min. Podawać gorące. Pycha!