Przepis z My Style with Basia. Do przepisu cenna wskazówka, a mianowicie bierze się listek ręcznika papierowego i ugniata w kulkę. Tą kulkę moczy w oleju i za każdym razem jak chcemy smażyć pierwszy i kolejne naleśniki to kulką nasączoną olejem przecieramy patelnię. Dzięki temu trikowi mamy ją zawsze idealnie czysta do każdego następnego naleśnika. A oto przepis na smaczne naleśniki ( wyszło mi 8 szt). Polecam!
- Składniki na ciasto:
- 4 jaja
- 1 szkl. mleka
- 1/4 szkl. wody przegotowanej i przestudzonej
- 4 łyżki rozpuszczonego masła
- 1 szkl. mąki pszennej
- szczypta soli
- Składniki na nadzienie:
- dowolne, u mnie frużelina truskawkowa własnej roboty jeszcze z sezonu truskawkowego
Wykonanie:
Mleko rozbełtać z jajami. Dodać wodę, ostudzone rozpuszczone masło, mąkę i sól . Wszystko dokładnie wymieszać żeby nie było grudek. Na lekko natłuszczoną patelnię wlewać tyle ciasta by masa pokryła jej powierzchnię . Ruchem okrężnym poruszać patelnię nad palnikiem i dopiero z wyrównanym na jej powierzchni ciastem, wkładam na palnik i smażę do czasu aż naleśnik wyraźnie się przesuwa. Wtedy odwracam go na drugą stronę i przesmażam 1 minutę. Odkładam na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, by tłuszcz w niego wchłonął. Potem dodaję w środek i na wierzch dowolne nadzienie ( u mnie frużelina truskawkowa). Smacznego!