Wiśnie z własnego ogródka mi obrodziły, więc zrobiłam z nich wiśniówkę. Polecam jest bardzo pyszna i rozgrzewająca na zimne dni.
- Składniki:
- 1 kg wiśni
- pół litra czystej wódki ( możesz dać spirytus)
- 300 g cukru
- 1/2 szkl. wody
Wykonanie:
Zagotować wodę z cukrem do jego rozpuszczenia. Ostudzić powstały syrop. Owoce wydrylować ( garść zostawić z pestkami dla smaku). Wszystkie wiśnie przełożyć do słoja wyparzonego i suchego. Zalać syropem, wymieszać i odstawić na 1,5 miesiąca. Najlepiej w zacienione miejsce. Co kilka dni potrząsać słojem mieszając jego zawartość. Przelać po wyznaczonym czasie przez sito z gazą. Syrop zlać do butelki i szczelnie zamknąć. Po miesiącu leżakowania już nalewka jest gotowa. Pijane wiśnie wykorzystuję do ciast i lodów. Na zdrowie!