Napój miętowy

Napój miętowy

Napój miętowy

 

Mięta obrodziła mi w ogródku, więc postanowiłam z niej zrobić pyszny i orzeźwiający napój miętowy. Można go rozrzedzać z wodą, a w upalne dni dodawać do niego kostki lodu. Osobiście nie lubię mięty suszonej, a taka zamknięta w słoju potrafi mi umilić zimowe i jesienne wieczory.

 

  • Składniki:
  • 3 duże garście mięty (łodygi z liśćmi)
  • ok. 1 kg cukru (w wersji mniej słodkiej dodaj dowolną ilość)
  •  sok z 2 cytryn
  • 1 litr wody

 

Wykonanie:
Wodę zagotować z cukrem, wymieszać i wyłączyć. Wystudzić, wlać sok z cytryn . Miętę przebrać, lekko opłukać i wrzucić do garnka z wodą, cukrem i sokiem. Przykryć i pozostawić na 24 godziny. Potem odcedzić, przelać do słoi lub butelek i przenieść do lodówki. Jeżeli chcemy mieć ten napój na zimę to należy go pasteryzować od zagotowania ok. 10 minut. Po wystygnięciu przechowywać w chłodnym miejscu np. piwnicy. Pić rozrzedzony z wodą.

 

Napój miętowy

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx