Napój miętowy
Mięta obrodziła mi w ogródku, więc postanowiłam z niej zrobić pyszny i orzeźwiający napój miętowy. Można go rozrzedzać z wodą, a w upalne dni dodawać do niego kostki lodu. Osobiście nie lubię mięty suszonej, a taka zamknięta w słoju potrafi mi umilić zimowe i jesienne wieczory.
- Składniki:
- 3 duże garście mięty (łodygi z liśćmi)
- ok. 1 kg cukru (w wersji mniej słodkiej dodaj dowolną ilość)
- sok z 2 cytryn
- 1 litr wody
Wykonanie:
Wodę zagotować z cukrem, wymieszać i wyłączyć. Wystudzić, wlać sok z cytryn . Miętę przebrać, lekko opłukać i wrzucić do garnka z wodą, cukrem i sokiem. Przykryć i pozostawić na 24 godziny. Potem odcedzić, przelać do słoi lub butelek i przenieść do lodówki. Jeżeli chcemy mieć ten napój na zimę to należy go pasteryzować od zagotowania ok. 10 minut. Po wystygnięciu przechowywać w chłodnym miejscu np. piwnicy. Pić rozrzedzony z wodą.