Nutella piernikowa
Pyszna nutella piernikowa o niespotykanym smaku i aromacie świątecznego piernika. Doskonała na kanapki i do smarowania płatów tortowych oraz ciast, a w szczególności piernika.
- Składniki:
- 2,5 kg śliwek węgierek
- 1 kg cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego domowej roboty (Przepis na cukier waniliowy)
- 20 dag kakao
- 1 łyżka przyprawy piernikowej domowej roboty (Przepis na przyprawę korzenną)
Wykonanie:
Umyte i osuszone, pozbawione ogonków śliwki drylujemy. Przepuszczamy je przez maszynkę do mięsa lub mielimy w mikserze. Wkładamy do garnka, dodajemy cukry i mieszając od czasu do czasu na małym ogniu smażymy ok. 2 godziny. Pod koniec smażenia do powideł dodajemy kakao i przyprawę piernikową. Smażymy ok. 20 minut. Gorące powidła wkładamy do wymytych i wyprażonych słoików. Szczelnie zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Nie pasteryzujemy!
Smacznego 🙂