Ogórki z natką selera na zimę

Ogórki z natką selera

Ogórki z natką selera na zimę

 

Ogórki z natką selera na zimę – przepis. Ogórki smakiem przypominają korniszony jednak natka selera daje im ciekawy smak. Spróbujcie!

 

  • Składniki:
  • 2 kg ogórków
  • 4 cebule duże
  • 1 marchew duża lub 2 mniejsze
  • na 1 słój po: 1 gałązce natki selera
  • na zalewę: 3 szklanki cukru, 3 szklanki wody, 3 szklanki octu 10%, 3 łyżki soli nie jodowanej, przyprawa curry do smaku

 

Wykonanie:
Ogórki umyć i wymoczyć w zimnej wodzie ok. pół godz. Marchew pokroić w plastry a  cebulę pokroić w piórka . Natkę selera umyć. Zalewę zagotować. Ogórki ze skórą pokroić wzdłuż jak na pikle. Do wyprażonych słoi wkładamy najpierw  pionowo ogórki, między nie wrzucamy  cebulę wymieszaną z marchwią. Na wierzch dajemy natkę selera. Całość zalewamy gorącą zalewą. Słoje szczelnie zamykamy i pasteryzujemy od zagotowania ok. 10 minut.
Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Omg!!!!
Super, dzięki, zrobiłam 15 słoików a TU PRZECIE NIE MA SOLI. Ale będzie kva pyszne…

1
0
Skomentuj przepisx