Ogórki z natką selera na zimę
Ogórki z natką selera na zimę – przepis. Ogórki smakiem przypominają korniszony jednak natka selera daje im ciekawy smak. Spróbujcie!
- Składniki:
- 2 kg ogórków
- 4 cebule duże
- 1 marchew duża lub 2 mniejsze
- na 1 słój po: 1 gałązce natki selera
- na zalewę: 3 szklanki cukru, 3 szklanki wody, 3 szklanki octu 10%, 3 łyżki soli nie jodowanej, przyprawa curry do smaku
Wykonanie:
Ogórki umyć i wymoczyć w zimnej wodzie ok. pół godz. Marchew pokroić w plastry a cebulę pokroić w piórka . Natkę selera umyć. Zalewę zagotować. Ogórki ze skórą pokroić wzdłuż jak na pikle. Do wyprażonych słoi wkładamy najpierw pionowo ogórki, między nie wrzucamy cebulę wymieszaną z marchwią. Na wierzch dajemy natkę selera. Całość zalewamy gorącą zalewą. Słoje szczelnie zamykamy i pasteryzujemy od zagotowania ok. 10 minut.
Smacznego!
Omg!!!!
Super, dzięki, zrobiłam 15 słoików a TU PRZECIE NIE MA SOLI. Ale będzie kva pyszne…