Ogórki sióstr klarysek

Przepis sprawdzony w klasztornej kuchni sióstr klarysek, które proszą osoby z niego korzystające o modlitwę w intencji powołań zakonnych i kapłańskich.

Ogóreczki pyszne, już w czasie ich wykonywania nie mogłam się powstrzymać i je podjadałam.

  • Składniki:
  • 5 kg ogórków
  • 1 szkl. octu
  • 2 szkl. cukru
  • 3 łyżki soli
  • 1 łyżka ziaren gorczycy
  • 1/2 szkl. pokrojonego kopru zielonego
  • 1 łyżeczka ziaren prawdziwego pieprzu
  • kilka ząbków czosnku

Wykonanie:

Ogórki obrać, pokroić w ćwiartki i przełożyć do dużego naczynia. Wlać ocet ,dodać cukier, sól i gorczycę oraz koper, pieprz i czosnek. Wymieszać, pozostawić na 2-3 godz. Włożyć do słoików, zalać zalewą, która się wytworzyła i pasteryzować 10 min. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx