Ogórki z kurkumą
Klasztorny przepis siostry Teresy. Ogórki o żółtozłocistym kolorze i oryginalnym smaku. Są świetnym dodatkiem do dań z drobiu i dziczyzny. Kurkumina (składnik kurkumy) leczy stany zapalne jelit, woreczka żółciowego i poprawia trawienie. Chorzy na raka piją kurkumę, bo jest zaliczana do środków przeciwnowotworowych.
- Składniki:
- 3 1/2 kg obranych ogórków
- 1/2 kg cebuli
- 1/2 litra octu białego winnego
- 2 szklanki cukru
- 4 łyżki soli
- 1 opakowanie kurkumy
- pieprz świeżo mielony wg uznania
Wykonanie:
Ogórki obrane pokroić w plastry, cebulę w cienkie piórka. Włożyć do emaliowego garnka, dodać cukier, sól, pieprz, kurkumę i zalać octem winnym. Wszystko wymieszać drewnianą łyżką i przykryć bawełnianą ściereczką, obwiązać i pozostawić na 12 godzin w temperaturze pokojowej. Co kilka godzin składniki wymieszać, następnie przełożyć zawartość do słoi. Pasteryzować nie dłużej niż 12 minut. Po wystudzeniu przenieść w chłodne miejsce.
Z podanych ilości wyszły mi 3 słoje 1 litrowe.