Omlet smakuje na śniadanie, podwieczorek czy kolację. Jak kto lubi i wcale nie jest na słodko chociaż można na niego położyć kleks dżemu. Polecam prosty w wykonaniu, szybki i ze składników, które każdy ma w swojej lodówce.
- Składniki:
- 2 jajka
- 2-3 łyżki mąki ( ja dałam żytnią, ale może być pszenna, kukurydziana…)
- szczypta soli
- cukier waniliowy
- olej i łyżeczka masła
- dowolny dżem ( ja użyłam własnej roboty brzoskwiniowy z rodzynkami)
Wykonanie:
Jajka umyć, oddzielić białko od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać żółtka ,cukier waniliowy i mąkę. Delikatnie wymieszać. Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz i roztopić masło. Ciasto nałożyć na powierzchnię patelni wyrównując jego powierzchnię. Smażyć do lekkiego zarumiemienia i przełożyć na drugą stronę. Zarumienić ją i położyć na talerzu. Podzielić na porcje. Na każdej ułożyć kleks dżemu. Smacznego!