Omlet biszkoptowy z dżemem

Omlet smakuje na śniadanie, podwieczorek czy kolację. Jak kto lubi i wcale nie jest na słodko chociaż można na niego położyć kleks dżemu. Polecam prosty w wykonaniu, szybki i ze składników, które każdy ma w swojej lodówce.

  • Składniki:
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki mąki ( ja dałam żytnią, ale może być pszenna, kukurydziana…)
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy
  • olej i łyżeczka masła
  • dowolny dżem ( ja użyłam własnej roboty brzoskwiniowy z rodzynkami)

Wykonanie:
Jajka umyć, oddzielić białko od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać żółtka ,cukier waniliowy i mąkę. Delikatnie wymieszać. Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz i roztopić masło. Ciasto nałożyć na powierzchnię patelni wyrównując jego powierzchnię. Smażyć do  lekkiego zarumiemienia i przełożyć na drugą stronę. Zarumienić ją i położyć na talerzu. Podzielić na porcje. Na każdej ułożyć kleks dżemu. Smacznego!

omlet biszkoptowy z dżemem
Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx