Potrawka z tofu

Od dawna przymierzałam się do zrobienia dania z tofu, bowiem dużo słyszałam dobrego o tym twarożku sojowym. Jedzą go Ci którzy dbają o figurę( niskokaloryczny), o dobry cholesterol  ( posiada nienasycone kwasy roślinne) , ponadto jest źródłem białka i  witamin. Podpatrzyłam w programie kulinarnym,, Gotowi do gotowania start” jak przyrządza danie z zastosowaniem tego produktu znany kucharz. Poeksperymentowałam i podałam na obiadokolację. Smak był pomiędzy naszym bigosem a leczo.Ciekawych zapraszam do zrobienia tego zdrowego i oryginalnego dania.Polecam!

  • Składniki:
  • 1 duża lub 2 mniejsze cukinie
  • 2 czerwone papryki 2 opakowania tofu( kupiłam w Biedronce)
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 – 1,5 łyżeczki sosu sojowego
  • olej do smażenia
  • szczypta kurkumy
  • garść orzechów włoskich

Wykonanie:

Cukinie obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na mniejsze części. Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć cukinię mieszając. Wlać troszeczkę wody i dusić do miękkości. Tymczasem umyć papryki i pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na mniejsze części, wrzucić do cukinii i dusić do miękkości papryki, wyłączyć. Tofu odsączyć z zalewy, pokroić na mniejsze kwadraty i włożyć do miski. Zamarynować je miodem, oliwą, i sosem sojowym. Dodać przesmażone warzywa, szczyptę kurkumy, sól i pieprz do smaku. Całość porządnie wymieszać i odstawić na bok by smaki się połączyły. Tymczasem na suchej patelni uprażyć garść orzechów włoskich .Dodać do potrawki, wymieszać ,sprawdzić jej smak i ewentualnie jeszcze posolić i dodać pieprz. Smacznego!

danie z tofu
Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx