Leniwe klopsy z kapustą kiszoną

Zachwalane przez domowników. Przepis z wykorzystaniem ziemniaków ugotowanych w nadmiarze z poprzedniego dnia. Polecam!

  • Składniki:
  • ziemniaki gotowane z poprzedniego dnia ( ja miałam ok pół kg)
  • 1 cebula
  • 1 mała kostka twarogu
  • 1 jajo
  • sól i pieprz
  • bułka tarta
  • olej

Wykonanie:
Zawsze jak mam gości to zostaną mi w salaterce ugotowane ziemniaki. Należy je pognieść widelcem i przełożyć w mniejszą miseczkę, przykryć talerzykiem  i włożyć do lodówki. A w następnym dniu przełożyć do większej miski, jeszcze raz rozgnieść widelcem razem z twarogiem ( albo specjalną praską), dodać jajo. Na patelni z olejem zeszklić drobno pokrojoną cebulkę, dodać do miski i dokładnie wymieszać dodając do smaku sól i pieprz oraz  dla kleistości masy troszeczkę bułki tartej. Zwilżonymi w wodzie dłońmi formujemy klopsy i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju obustronnie na złoto. Podajemy dowolnie z ulubionym sosem. Mi smakują z ostrym ketchupem , sosem czosnkowym, chrzanowym, pomidorowym i do tego dowolną surówką lub jarzynką. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx