Oponki twarogowe
Oponki twarogowe bardzo idealnie nadają się na tłusty czwartek, ale także jako dodatek do po południowej kawy. Można je robić tradycyjnie smażąc w tłuszczu lub piec w piekarniku.
- Składniki:
- pół kg mąki pszennej
- 30 dag twarogu półtłustego
- 3 żółtka i 1 jajo
- pół szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego lub kilka kropel ekstraktu waniliowego
- pół kostki masła
- 3 łyżki rumu jasnego lub spirytusu a jak kto nie ma to octu
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
- 1,5 łyżeczki sody
- szczypta soli
- ćwiartka małego ziemniaka
- mąka do podsypania
- 2 kostki smalcu lub olej do smażenia
- cukier puder do posypania oponek
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z sodą. Osobno ubić jaja z cukrami, twarogiem i do tego dodać rozpuszczone ostudzone masło. Do wymieszanej masy dodawać stopniowo wymieszaną mąkę z sodą. Utworzone ciasto odstawić na 1 godzinę. W tym czasie przygotować wałek, mąkę na podsypkę, stolnicę, szklankę i literatkę (mały kieliszek), obrać ćwierć małego ziemniaka, 2 kostki smalcu lub olej do smażenia.
Ciasto dzielę na 2 części. Każdą rozwałkowuję na ok. 1 cm grubości. Szklanką wycinam krążki a literatką robię w nich otwór, tak żeby wyszły obręcze. W płaskim garnku roztapiam tłuszcz do którego wrzucam ćwiartkę ziemniaka.
-PORADA- Zawsze tak róbcie przy smażeniu faworków, pączków. Ziemniak spowoduje to, że tłuszcz tak szybka Wam się nie przypali. Do gorącego tłuszczu wkładam oponki i smażę obustronnie na złoty kolor. Potem posypuję je cukrem pudrem. Najsmaczniejsze są zaraz po usmażeniu.
Jeżeli nie chcecie ich smażyć, można piec w temp.180 stopni około 20 minut, wkładając surowe do nagrzanego uprzednio piekarnika.
Smacznego 🙂