Orientalna fasolka szparagowa

Znudziła Ci się fasolka szparagowa polana masełkiem z bułką tartą? Proponuję żebyście posmakowali tej fasolki . Smak słodko-kwaśny,inny a’la 5 smaków. Spróbujcie !

  • Składniki:
  • 500 g fasolki szparagowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • olej ryżowy do smażenia ( 2-3 łyżki)
  • 1-2 łyżki sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki cukru
  • 2 łyżki octu ryżowego

Wykonanie:                                                                                                                         Fasolkę umyć, odkroić z niej końcówki i wrzucić na osolony wrzątek. Gotować 5 min. Po czym wrzucić do miski z zimną wodą lub kostkami lodu. Na patelni rozgrzać olej  i zeszklić na nim drobno pokrojony czosnek. Do niego dodać cukier, chwilę go karmelizować, wlać do niego ocet i sos sojowy  ( uwaga pryszcze!).  Po chwili do patelni wsypać odsączoną z zimnej wody fasolkę szparagową. Całość wymieszać i na małym ogniu pod przykryciem dusić ok 5 minut od czasu do czasu mieszając. Fasolkę można podawać posypaną drobno pokrojoną natką pietruszki. Może być dodatkiem do obiadu,dania kolacyjnego czy też przystawką. Można też zrobić na occie jabłkowym i oleju rzepakowym.  Polecam!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx