Znudziła Ci się fasolka szparagowa polana masełkiem z bułką tartą? Proponuję żebyście posmakowali tej fasolki . Smak słodko-kwaśny,inny a’la 5 smaków. Spróbujcie !
- Składniki:
- 500 g fasolki szparagowej
- 1/2 łyżeczki soli
- olej ryżowy do smażenia ( 2-3 łyżki)
- 1-2 łyżki sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- 1-2 łyżki cukru
- 2 łyżki octu ryżowego
Wykonanie: Fasolkę umyć, odkroić z niej końcówki i wrzucić na osolony wrzątek. Gotować 5 min. Po czym wrzucić do miski z zimną wodą lub kostkami lodu. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim drobno pokrojony czosnek. Do niego dodać cukier, chwilę go karmelizować, wlać do niego ocet i sos sojowy ( uwaga pryszcze!). Po chwili do patelni wsypać odsączoną z zimnej wody fasolkę szparagową. Całość wymieszać i na małym ogniu pod przykryciem dusić ok 5 minut od czasu do czasu mieszając. Fasolkę można podawać posypaną drobno pokrojoną natką pietruszki. Może być dodatkiem do obiadu,dania kolacyjnego czy też przystawką. Można też zrobić na occie jabłkowym i oleju rzepakowym. Polecam!