Paluszki z kurczaka w sezamie

Twoje dziecko nie lubi zabierać do szkoły śniadania? Zrób mu paluszki sezamowe, zaręczam, że zje z apetytem. Mogą one być również przekąską podaną  z sosem tatarskim,  czosnkowym  na kolację.  Polecam!

  • Składniki:
  • 2 piersi z kurczaka( ok 400  g) lub polędwiczki z kurczaka
  • 100 g sezamu
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • po 1 łyżce : przyprawy do kurczaka i mielonej słodkiej papryki
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Piersi z kurczaka  umyć, wyciąć z nich błonki , osuszyć ręcznikiem papierowym i podzielić na pałeczki gr ok. 1 cm i długości   zakupionego miąska.
Posolić, dodać pieprz, przyprawy i wszystko połączyć. Na jednym talerzu wymieszać bułkę tartą z sezamem, a na drugim rozbełtane jajko. Pałeczki kurczakowe najpierw maczać pojedynczo  w talerzu z jajkiem a potem panierować w bułce tartej z sezamem. Na patelnię wlewamy olej i na nim smażymy do zarumienienia pałeczki z każdej strony. Odsączamy na ręczniku papierowym. Podajemy z sosami jako przystawkę. Smacznego!

paluszki z kurczaka w sezamie
Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx