Uwielbiam buły na parze, zarówno z gulaszem węgierskim na ostro jak i polane owocowym sosem na słodko. Dzisiaj podaję przepis na pampuchy na słodko. Polecam!
- Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 250 g ciepłego mleka
- 40 g świeżych drożdży
- 3 łyżki cukru
- 2 jaja
- 3 łyżki stopionego masła
- sól
- Składniki na sos:
- 500 g mrożonych lub świeżych owoców ( jeżyn, borówek, malin ,truskawek-do wyboru)
- 1 serek waniliowy mały
- cukier puder do smaku
Wykonanie ciasta:
Najpierw robimy rozczyn:
1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki pszennej mieszamy z letnim mlekiem i rozkruszonymi drożdżami. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Tymczasem do miski dodajemy przesianą resztę mąki, dosypujemy do tego dwie łyżki cukru, szczyptę soli i rozbełtane jaja. Mieszamy, dodajemy wyrośnięty rozczyn i roztopione masło. Mieszamy, a następnie już ręką formujemy kulę, którą lekko musimy przyprószyć mąką. Przykrywamy ściereczką na 40 min i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość wówczas ręką formujemy małe kulki wielkości bułek i odstawiamy przykryte na 20 min w ciepłe miejsce. Tymczasem przygotowujemy parownik lub na garnek z wrzącą wodą naciągamy gazę kilka razy złożoną lub pieluszkę tetrową i nakładamy kulki ciasta. Parujemy parowańce ok. 20 min. Nakładamy na talerze i polewamy sosem owocowym.
Wykonanie sosu owocowego:
Serek waniliowy blendujemy z owocami i dodajemy dowolną do smaku ilość cukru pudru. Sosem polewamy parowańce. Smacznego!