Zapiekanka z cukinii polana domowym sosem tzatziki

Tą zapiekankę polubią Ci , którzy przepadają za plackami ziemniaczanymi, bowiem ma taki smak chociaż w swoim  składzie oprócz ziemniaków najwięcej zawiera cukinii. Polecam jeść troszeczkę przestygniętą, bo łatwiej się kroi na dowolne części. Jeżeli nie możesz się doczekać jeszcze gorącej , takiej prosto z pieca, to proponuję nabierać dużą łyżką lub obkroić wokół formy i podważyć szerokim nożem- łatwiej wyciągniesz. Wybornie smakuje polana sosem tzatziki, czosnkowym lub ostrym ketchupem. Polecam!

  • Składniki na zapiekankę:
  • 1 kg młodej cukinii
  • 3-4 ziemniaki ok. 300g
  • 1 duża cebula lub 2 małe
  • 4 jajka
  • 200 g tartego sera żółtego
  • 3/4 szkl. bułki tartej
  • 1/4 szkl. oleju
  • przyprawy: majeranek,oregano,tymianek
  • sól i pieprz do smaku
  • pęczek zielonego koperku lub natka pietruszki
  • Składniki na sos tzatziki:
  • 200 g jogurtu greckiego gęstego
  • 1 ogórek gruntowy
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta soli i pieprzu
  • zielony koperek lub natka pietruszki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Wykonanie zapiekanki:

Młodą cukinię umyć, odkroić jej końce i całą wraz ze skórką zetrzeć na tarce o dużych oczkach .Przełożyć na sito , troszeczkę posolić. Kiedy odpłynie nadmiar soku przełożyć do dużej miski. Ziemniaki obrać i przetrzeć na tarce o dużych oczkach. Też przełożyć na sito i dobrze odciśnięte z nadmiaru soku dodać do cukinii.Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę lub drobno pokroić i dodać do miski z masą. do tego dodać obraną i  drobno pokrojoną cebulę. Potem rozbełtane jajka, bułkę tartą, przyprawy,tarty żółty ser , drobno posiekany zielony koperek lub natkę pietruszki , sól ( 1 łyżeczkę) i pieprz ok( 1/3 łyżeczki). Dobrze wszystko wymieszać i przełożyć do wytłuszczonej i posypanej bułką tartą blaszki( 20 x 30 cm)lub do naczynia żaroodpornego. Nagrzać piekarnik do 200 stopni C i piec na środkowej półce góra-dół ok. 1 godz. Potem zmniejszyć temp. do 180 stopni C i piec 20 minut do uzyskania złotego koloru. Jeżeli piekarnik za mocno przypieka, to zmniejszyć temp. zapiekania.

Wykonanie domowego sosu tzatziki:

Surowy ogórek obrać ze skórki, przetrzeć przez tarkę z grubymi oczkami lub drobno pokroić. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Koperek lub natkę pietruszki drobno pokroić. Wszystko wymieszać z jogurtem,wlać oliwę ,  na końcu dodać do smaku sól i pieprz.

Tak przygotowanym sosem polewamy porcję zapiekanki. Podana ilość zapiekanki wystarczy dla 6 osób.  Smacznego!

zapiekanka z cukini

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx