Pampuchy w sosie borówkowo-waniliowym

Uwielbiam buły na parze, zarówno z gulaszem węgierskim na ostro jak i  polane owocowym sosem na słodko. Dzisiaj podaję przepis na pampuchy na słodko. Polecam!

  • Składniki na ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g ciepłego mleka
  • 40 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 2 jaja
  • 3 łyżki stopionego masła
  • sól
  • Składniki na sos:
  • 500 g mrożonych lub świeżych owoców ( jeżyn, borówek, malin ,truskawek-do wyboru)
  • 1 serek waniliowy mały
  • cukier puder do smaku

Wykonanie ciasta:
Najpierw robimy rozczyn:

1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki pszennej mieszamy z letnim mlekiem i rozkruszonymi drożdżami. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Tymczasem do miski dodajemy przesianą resztę mąki, dosypujemy do tego dwie łyżki cukru, szczyptę soli i rozbełtane jaja. Mieszamy, dodajemy wyrośnięty rozczyn i roztopione masło. Mieszamy, a następnie już ręką formujemy kulę, którą lekko musimy przyprószyć mąką. Przykrywamy ściereczką na 40 min i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi  objętość wówczas ręką formujemy małe kulki wielkości bułek i odstawiamy przykryte na 20 min w ciepłe miejsce.  Tymczasem przygotowujemy parownik lub na garnek z wrzącą wodą naciągamy gazę kilka razy złożoną lub pieluszkę tetrową i nakładamy kulki ciasta.                                             Parujemy   parowańce    ok. 20 min.  Nakładamy na talerze i polewamy sosem owocowym.


Wykonanie sosu owocowego:
Serek waniliowy blendujemy z owocami i dodajemy dowolną do smaku ilość cukru pudru.   Sosem polewamy parowańce. Smacznego!

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx