Placuszki dyniowe

Placuszki dyniowe

Placuszki dyniowe siostry Faustyny

Jesień to czas dojrzewania dyni. Polecam kruche, smaczne z nutką imbiru i gałki muszkatołowej placuszki dyniowe.

 

  • Składniki:
  • 1 kg miąższu dyni
  • 2 jaja
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki suszonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • olej rzepakowy do smażenia

 

Wykonanie:

Dynię obrać, wyjąć pestki, dobrze je wypłukać i odsączyć na sicie. Można z nich zrobić smaczną przekąskę – prażone pestki z dyni (Przepis na prażone pestki z dyni). Do miski zetrzeć miąższ dyniowy na tarce o grubych oczkach. Dodać do tego rozbełtane widelcem całe jajka, mąkę, drobno pokrojoną cebulę i czosnek oraz przyprawy z solą. Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy ciasto dyniowe spłaszczając je delikatnie. Smażymy na rumiano z obydwu stron. Placuszki można polać jogurtem lub śmietaną, ketchupem wg gustu. Smaczne są podane z gulaszem.

 

Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx