Smaczne mięso rozpływa się w ustach a zapach grzybów unosi ich aromat na cały dom. Polecam teraz szczególnie na święta.
- Składniki:
- 1 łopatki lub schabu bez kości -ok. 1 kg
- 1 cebula
- olej do smażenia
- 5 łyżek mąki pszennej
- 500 g grzybów świeżych lub mrożonych
- 1 łyżka masła
- 1/2 l bulionu warzywnego
- 1 duży kubek śmietany 18 %
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Mięso myjemy,kroimy na grube plastry i osuszamy ręcznikiem papierowym , oprószamy solą, pieprzem i mąką. Na patelni rozgrzewamy olej i z obu stron przesmażamy je na złoto. Osobno w brytfannie na maśle szklimy pokrojoną cebulkę, wkładamy do niej mięso i zalewamy wszystko bulionem. Dusimy pod przykryciem ok. 50 min. Umyte i oczyszczone grzyby pokrojone w kawałki dodajemy do mięsa. Jeżeli mamy za mało bulionu to dolewamy przegotowaną wodę.Całość dusimy jeszcze ok. 15 min. W kubku mieszamy śmietanę z odrobiną gorącego wywaru i tak zahartowaną wlewamy do mięsa. Dokładnie wszystko mieszamy ,podgrzewamy jeszcze trochę, dosmaczamy solą i pieprzem i mamy pyszny kruchy schab do obiadu. Smacznego!