UUUwielbiam jeść marchew pod różną postacią, więc gdy zobaczyłam przepis p.Z. Bieniek-Pytlak to zaraz ją zrobiłam i nie żałuję. Także z Wami moi kochani dzielę się na łamach bloga nim. Świetnie komponuje się z ciemnym pieczywem, a jaka zdrowa !
- Składniki:
- 3 duże marchwie
- 3 łyżki zmielonych orzechów
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz,
- garść sezamu
Wykonanie:
Marchew umyć, oczyścić i skropić olejem. Zawinąć w folię aluminiową ,ułożyć na blasze i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C na 30 min. Ostudzić po upieczeniu, obrać ze skórki. Do blendera włożyć marchew,orzechy,wlać olej. Zmiksować na pastę. Do smaku dodać sól i pieprz. Rozsmarować na kanapkach i na końcu każdą posypać wcześniej uprażonym na suchej patelni sezamem. Smacznego!