Pasztet z wątróbki drobiowej do słoików

Przepis siostry Teresy. Świetnie się rozsmarowuje na pieczywie. Trzeba przechowywać w lodówce. Polecam!

  • Składniki:
  • 70 dag wątróbki drobiowej z kurczaka lub indyka
  • 1,5-2 szkl. rosołu
  • 3 łyżki białej gorczycy
  • 1/2-1 kostki rozpuszczonego masła
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • po 1/2 łyżeczki mielonego: pieprzu, kardamonu i kurkumy
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1-2 łyżeczki soli

Wykonanie:

Wątróbki umyć, oczyścić i odłożyć na bok. Do garnka wlać rosół i do gotującego rosołu wsypać gorczycę i wątróbkę. Gotować 2 minuty. Wyłączyć i zostawić do wystygnięcia. Do wysokiego blendera wlać wątróbkę z rosołem i gorczycą oraz dodać pozostałe składniki, z tym, że cebulę i czosnek należy przedtem drobno pokroić i zeszklić na oleju. Masło osobno rozpuścić w garnuszku. Pasztet blendujemy, wlewamy do 3/4 wysokości słoików, a na wierzch zalewamy go roztopionym gorącym masłem. Zakręcamy, studzimy i przechowujemy pasztet w lodówce. z podanej ilości wyszło mi 5 słoików ( najlepsze są z większą nakrętką). Smacznego!

pasztet z wątróbek
Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx