Pasztet bez pieczenia Małgosi Foremiak

Sporo przy nim roboty ale polecam gorąco. Popracujesz raz a masz 6 słoików w zapasie na kilka miesięcy. Przepis pochodzi  z programu TVN Style,, Gwiazdy od kuchni”. Pasztet delikatny, wręcz dietetyczny , bo z mięsa indyczego gotowanego z zawartością mnóstwa warzyw.

  • Składniki:
  • 1 bułka kajzerka
  • 1 noga indycza
  • 1 podudzie z indyka
  • 4 wątróbki indycze( ja miałam gęsie)
  • 1 cebula
  • 2 jabłka
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziela angielskie
  • 1 marchew
  • 1/2 selera naciowego
  • 7 ząbków czosnku
  • 1 jajko
  • gałka muszkatołowa, majeranek,sól, pieprz do smaku
  • masło do podsmażenia

Wykonanie:
Mięso i wątróbki umyć, oczyścić i wysuszyć na ręczniku papierowym. Na maśle podsmażyć mięso  i cebulę. Przełożyć wszystko do dużego garnka, zalać wodą, włożyć bułkę i gotować całość do miękkości mięsa. Potem dodać wątróbki. gotować chwilę.Miękkie mięso wyciągnąć, wystudzić i zmielić w maszynce do mięsa.
Na patelni smażyć uprzednio obrane i przetarte przez tarkę warzywa i jabłka. Dodać drobno pokrojony seler naciowy. Wszystko przesmażyć i dodać do pasztetu. Posypać solą, pieprzem , gałką muszkatołową, majerankiem do smaku.  Dobrze wymieszać i wkładać do wyprażonych słoików. Szczelnie zakręcić i pasteryzować we wrzącej wodzie 5 minut, potem na wolnym ogniu ok. 1 godziny. Przechowywać po wystudzeniu w lodówce lub w chłodnym miejscu. Pasztet smaczny, dietetyczny i domowy 🙂

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx