Pasztet orzechowo-grzybowy

Po świętach i okresie karnawałowym zatęskniłam do czegoś wegetariańskiego. Ta tęsknota zaowocowała takim oto pasztetem, którego smak zdeklasował wszystkie dotychczas robione przeze mnie pasztety. Przepis pochodzi z gazety,, Cała Ty”. Polecam- jest przepyszny!

  • Składniki:
  • 2 szkl. brązowej soczewicy ( ja miałam czerwoną i z takiej też zrobiłam)
  • 2 szkl. orzechów laskowych
  • 1 szkl. kaszy jaglanej
  • 100 ml. oleju
  • 20 g suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz

Wykonanie:
Grzyby namoczyć w wodzie przez 3 godz. Wodę odlać wlać nową( ok 1,5 szkl wody). Kaszę jaglaną sparzyć wrzątkiem i dodać do  wcześniej wymoczonych grzybów. Ugotować grzyby razem z kaszą ok. 20 min. W drugim garnku ugotować w wodzie soczewicę ( ok. 30 min).
Orzechy laskowe lekko podgrzać na suchej patelni, przełożyć na czysty ręcznik kuchenny, zrobić węzełek, którym parę razy puknąć w blat kuchenny. Wówczas skórki z orzechów same zejdą.
Cebule i warzywa pokroić w kostkę i zeszklić na oleju wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim.
Wszystko zmielić  lub zmiksować. Ze zmielonych orzechów odłożyć 2 łyżki na bok.
Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przełożyć do brytfanny posmarowanej olejem i wysypanej mielonymi orzechami. Piecz w temp. 200 stopni C przez 30 min.
Ja to zrobiłam w 2 foremkach aluminiowych. Pasztet świetnie się rozsmarowuje na kanapkach a smakuje jesiennymi grzybkami i orzechami. Smacznego!

pasztet orzechowo-grzybowy
Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx