Pasztet wieprzowy z żurawiną

Do chleba, pięknie się prezentuje na zielonych liściach sałaty pokrojony w zgrabne plastry. Polecam!

  • Składniki:
  • 1500 g szynki
  • 200 g boczku surowego
  • 200 g wątróbki drobiowej
  • 3 marchwie
  • 1 pietruszka korzeń
  • 1/2 korzenia selera
  • 1/2 pora
  • 3 jaja
  • 50 g bułki tartej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 garście suszonej żurawiny
  • przyprawy do smaku: majeranek, czosnek granulowany, słodka papryka
  • sól i pieprz
  • 2 liście laurowe
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • 1 cebula opalona na ogniu
  • olej lub oliwa

Wykonanie:
Mięso i boczek pokroić w grubszą kostkę. Ugotować z obraną włoszczyzną przedtem przesmażoną na tłuszczu. Wątróbkę oczyścić i przesmażyć na tłuszczu, Wszystko przemielić w maszynce do mięsa. Zalać 1/2 szkl bulionu, a gdy się wchłonie dolać jeszcze 1 szkl. bulionu. Wymieszać, doprawić przyprawami wg gustu i wymieszać z suszoną żurawiną. Dodać rozmącone jaja i bułkę tartą. Wymieszać, włożyć do foremek do pasztetów i na wierzchu pasztet posmarować pastą paprykową: 2 łyżeczki słodkiej papryki i kilka łyżek oliwy. Wstawiamy na środkową półkę piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 80 min. Smacznego!

pasztet wieprzowy z żurawiną
Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx