Pasztet z cieciorki i warzyw

Po świątecznych potrawach  warto organizmowi zafundować coś bardziej zdrowego. Proponuję zrobić lekki pasztet z cieciorki inaczej ciecierzycy autorstwa siostry Faustyny. Pasztet po wystygnięciu łatwo się kroi w plastry dowolnej grubości. Można go  polać ulubionymi sosami lub ketchupem. Z podanej ilości wyjdą 2 mniejsze  keksówki lub 1 duża. Jest smaczny- polecam!

  • Składniki:
  • 250 g cieciorki ( ja miałam gotową z puszek)
  • 2 marchwie
  • 2 pietruszki
  • 1 cebula
  •  200 g korzenia selera
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 natka pietruszki
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Nasiona cieciorki płukać na sicie i zalać zimną wodą, zostawić na 12 godz, po tym odcedzić na sicie. Warzywa drobno pokroić , ugotować z cieciorką do miękkości ok. 30 min.Wszystko odcedzić, zblendować lub zmielić. Dodać olej, jajka, przyprawy,drobno pokrojoną natkę pietruszki,  dobrze wymieszać. Włożyć do foremek keksowych. Piec w 180 stopniach C przez 45 minut. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx