Pasztet z dyni siostry Faustyny
Przepis z klasztornej kuchni. Polecam pasztet z dyni smaczny i zdrowy, a polany sosem czosnkowym lub ketchupem, palce lizać!
- Składniki:
- 1,5 kg miąższu dyni przetartego na tarce o grubych oczkach
- 40 dag marchwi przetartej na tarce o grubych oczkach
- 3 cebule drobno pokrojone
- 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę lub jak kto lubi to drobno pokrojone
- 1,5 szklanki kaszy manny
- 4 jajka
- pomidory suszone odsączone z zalewy i drobno pokrojone (1 słoik)
- sól, pieprz mielony do smaku
- przyprawy do smaku: pieprz ziołowy, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie, majeranek, papryka słodka lub ostra
Wykonanie:
Miąższ dyni odcisnąć na sicie z soku. Włożyć do miski. Dodać do niej przetartą marchew i zeszkloną na oleju ze słoika pomidorów cebulę. Cebulkę, czosnek i drobno pokrojone pomidory suszone dodajemy do warzyw. Dodajemy również rozmącone jajka i kaszę manną oraz przyprawy. Całość należy dobrze wymieszać. Smakujemy, ewentualnie doprawiamy i masę przekładamy do 2 keksówek wysmarowanych olejem ze słoika od pomidorów i posypujemy bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C ok. 1 godzinę. Pasztet musi odchodzić od brzegów i być z wierzchu lekko rumiany.
Smacznego!